Korting loopt af over:

Creëer jouw eigen locatieonafhankelijke bedrijf

..en werk waar je wilt!

Thuiswerken, het blijft een dingetje…

 

In de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar het effect van thuiswerken. Uit vrijwel alle onderzoeken komt dat er een grote groep medewerkers is die helemaal niet weer terug naar het kantoor wil.

Toch zie je steeds meer bedrijven de terugkeer forceren. Soms wordt er een compromis geboden in de vorm van hybride werken: deels thuis en deels op kantoor.

7

Waar het mis gaat:

 

Je hebt meer dan een jaar netjes thuis gewerkt en hebt prima resultaten geleverd. Misschien was je thuis wel juist productiever dan op kantoor. En nu word je ineens verplicht om weer terug te gaan.

Maar dat gaat niet.

Je hebt de vrijheid van remote werken geproefd en je wilt niet meer terug. En werken op afstand ging prima, dus de argumenten die je baas aandraagt gaan er bij jou niet in.

Misschien probeer je jezelf nog een tijdje te dwingen om je aan te passen aan het “half thuis – half op kantoor” model, maar het begint steeds meer te wringen.

Want je weet dat het anders kan…

7

Hoe los je dat op?

 

Zelf was ik de stugge houding van mijn werkgever helemaal zat. Ik weet dat ik prima thuis kan werken en ik wil niet meer anders. Ik besloot mijn baan op te zeggen en voor mezelf te starten als Virtuele Assistent.

Ik startte met hetzelfde werk dat ik in loondienst deed (klantenservice en vertaling) en specialiseerde me na een jaar tot technische VA (websites bouwen) om meer te kunnen verdienen.

7

Sinds ik voor mijzelf begonnen ben..

N
Bepaal ik zelf waar en wanneer ik werk
N

Werk ik rustig wat extra in maart (want: wat een bleh maand!) en werk ik bijna niet in augustus (dan lig ik lekker op het strand)

N

Hoef ik geen vrij te vragen om op vakantie te mogen. Ik laat klanten weten dat ik er even niet ben of ik neem de laptop gewoon mee!

N

Profiteer ik rechtstreeks van mijn inzet. Hoe harder (of slimmer!) ik werk, hoe meer ik verdien

N

Verdien ik 2 (en sommige maanden zelfs 3!) keer zoveel als ik in loondienst verdiende

N

Combineer ik mijn Nederlandse inkomen (want mijn klanten zijn Nederlands) met een mediterraanse levenstijl in het Spaanse dorpje waar ik woon. Het beste van beide werelden.

7

Cursus Zó word je VA

 

In deze cursus, met 6 modules vol video’s, templates, oefeningen en handige tips, leer je hoe jij als Virtuele Assistent aan de slag kunt, zodat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je werkt.

Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Ik neem je stap voor stap mee in het proces. Samen bouwen we een mooie online onderneming waarmee jij kunt gaan en staan waar je wilt!

N

Je gaat bepalen wat je nou echt leuk vindt om te doen

N

Daaromheen gaan we een verdienmodel bedenken

N

Je leert begrijpen wat jou nu nog tegenhoudt en hoe je daar doorheen kunt breken

N

Je gaat een ‘Plan B’ maken waarmee je rust in je hoofd creëert, omdat je weet dat je een vangnet hebt

N

Je leert hoe je klanten kunt vinden en hoe je vertrouwen met je klant creëert, zonder dat jij je klant fysiek hoeft te ontmoeten

N

Je zet stap voor stap een stevige en overzichtelijke basis neer, waarop jouw bedrijf zo groot kan groeien als jij wilt!

Na deze cursus heb je dit bereikt

Jij weet wat je gaat doen

Je weet precies wat je aan gaat bieden en op welke klanten je je gaat richten

Z

Jij hebt je zaak goed voor elkaar

Jouw bedrijf staat op een stevige basis met een heldere administratie en een sterk plan van aanpak

Jij weet dat je het kan

Jouw onzekerheid en belemmerende gedachtes zijn de deur uitgebonjourd

Jij hebt een stabiel inkomen

Jij weet hoe je klanten vindt en welk tarief je moet vragen

Dit ga je leren in de cursus

Module 1: Mindset

“Ik ben alleen geschikt voor een baan in loondienst” want Ik heb geen ondernemersgeest”Klinkt dat bekend? Of misschien denk je wel “Ja maar, wie ben ik om ineens een bedrijf te beginnen? Er zit toch helemaal niemand op mij te wachten?“. 

Toen ik mijn baan opzegde, heb ik dit allemaal gedacht. En ik kan je vertellen: het is echt onzin! En hoewel deze belemmerende gedachtes niet waar zijn, kunnen ze je wel behoorlijk in de weg zitten. We beginnen de cursus dan ook met een module over mindset.

N

Je gaat een overzicht maken van alle beren die jij op de weg ziet

N

En vervolgens schuiven we die beren 1 voor 1 vriendelijk aan de kant. Coming through!

N

Blijf je het moeilijk vinden om in jezelf te geloven? Geen probleem! In deze module maken we namelijk ook een “Plan B”. We zetten al jouw “Ja maar, wat als..” vragen op een rijtje en gaan ze gewoon beantwoorden! Worden ze meteen een stuk minder eng van 😉

u
Module 2: Bepalen wat je gaat doen

“Mijn werk kan niet online gedaan wordeno“Ik vind zoveel dingen leuk, ik kan niet kiezen” of juist “Ik ben nergens goed in”.

Wedden van wel? In deze module gaan we uitzoeken wat jij leuk vindt en hoe je daar geld mee kunt verdienen.

N

Even geen inspiratie? Ik zet alle soorten VA’s voor je op een rijtje, zodat jij kunt kiezen wat bij je past.

N

Naast het wat, kijken we ook meteen even naar het hoe. Hoe wil je werken? Gewoon maandag – vrijdag van 9 tot 5? Of doe je het liever anders? En wat spreek je af met je klanten?

Module 3: Wat moet je regelen voordat je begint?

Het is belangrijk dat jij je zaakjes vanaf dag 1 goed voor elkaar hebt. Op deze basis groeit jouw bedrijf verder. Als jij gaat bouwen op een instabiele basis is het een kwestie van tijd voordat de boel in elkaar stort.

Niet het meest sexy onderdeel, maar absoluut noodzakelijk. No worries, ik heb een stappenplan voor je zodat je in no time je zaakjes op orde hebt.

N

We kijken naar wat jij sowieso moet regelen voordat je begint

N

We zorgen dat je administratief de boel voor elkaar hebt en officieel klaar bent om geld te gaan verdienen

N

Je kiest een naam voor je bedrijf en richt jouw marketingkanalen in

Module 4: Hoe kom je aan klanten?

De meestgestelde vraag in ondernemersland. En tegelijkertijd ook de grootste onzekerheid van nieuwe ondernemers. Toch blijkt het allemaal best wel mee te vallen.

Toen ik begon had ik geen ervaring, geen niche en geen plan. En toch had ik binnen 2 maanden een vol klantenbestand.

N

Je gaat uitzoeken wat de geschikte doelgroep is voor jouw aanbod en hoe je deze groep het beste kunt bereiken

N

Je leert dat concurrentie niets is om je druk om te maken (wist je dat ik 2 concurrenten heb die klant bij mij zijn?)

N

Je leert waar je op moet letten tijdens een kennismakingsgesprek, zodat jij klanten kunt binnenhalen die ook echt bij jou passen

Module 5: Je boekhouding

Al dat geld dat je gaat verdienen moet natuurlijk wel netjes geregistreerd worden 😉

N

Ik neem je mee in mijn boekhoudprogramma: Moneybird

N

We bespreken hoe je facturen opmaakt en bepalen wat de beste betaalvormen voor jou zijn (Zoals: vooraf of achteraf betalen? en uurtarief of pakketprijs?)

N

Je leert wat je kunt doen als een klant niet betaalt (spoiler alert: ik heb mijn facturen altijd netjes betaald gekregen. Soms direct, soms met een beetje moeite, maar het is altijd goed afgelopen)

Module 6: Deze systemen maken jouw leven een stuk makkelijker

Als je me al een beetje kent, weet je dat ik Technisch VA ben. Een module over systemen kan dan natuurlijk niet ontbreken!

Ik wil je liefdevol (maar dringend) verzoeken om je bedrijf niet in te richten met een bundeltje rommelige Excel/Word/Kladblok bestandjes. Ik had ooit een klant die haar belangrijke planningen verspreid over 3 verschillende schriftjes in een oude schoenendoos bewaarde. Needless to say: er ging vanalles mis in haar bedrijf, omdat het een grote warboel van informatie was geworden.

N

Ik laat je zien hoeveel (gratis) programma’s er zijn waar jij jouw planning, belangrijke documenten en klantenbestand in kunt bewaren

N

Je leert over mijn 2 favoriete projectplanners (allebei gratis) en hoe je ze in kunt zetten om met anderen samen te werken

N

Je leert wat je opties zijn om een website te (laten) bouwen en welke optie het beste bij jou past

Waarom deze cursus uniek is

Ik ben geen bikini coach

Je hebt er vast wel eens eentje voorbij zien komen op Instagram. De coach die zijn/haar Instagram vol bikini- of zwembroekfoto’s van zichzelf heeft staan. Het liefst op Bali, in een strandstoel naast het zwembad met de laptop op schoot en een cocktail in de hand. Extra punten als ze in de caption verkondigen “Ook jij kan met 2 uurtjes werken per dag bakken met geld verdienen. Ik verdiende binnen 1 maand al 4000 euro vanuit mijn luie strandstoel!”

Hartstikke leuk, alleen ik kan je vertellen:

  • Je rug doet na een uur pijn van die strandstoel die niet gemaakt is om in te werken
  • Je ziet geen bal van je scherm als daar de volle zon op staat
  • In de hitte, nat van het zweet is de concentratie vaak ver te zoeken
  • Die bakken met geld komen er wel, maar daar moet je in het begin wel eerst even je best voor doen

Ik hou het liever realistisch. Mijn doel is niet om zoveel mogelijk mensen lekker te maken met tropische foto’s en wilde verhalen over hoe jij zo weinig mogelijk kunt werken en zoveel mogelijk kunt niksen. Ik wil je laten zien hoe leuk ondernemen kan zijn en dat het gevoel van vrijheid niet komt uit “meer tijd om dutjes te doen” maar uit het doen wat jij echt leuk vindt.

We nemen geen grote risico’s

Veel mensen dromen ervan om eigen baas te zijn, maar laten zich tegenhouden door het idee dat ondernemen heel risicovol zou zijn. Dat is in sommige gevallen zeker waar, maar het is absoluut niet de enige manier!

Ondernemen hoeft niet een gigantische sprong in het diepe te zijn. Zelf ben ik helemaal niet zo’n thrillseeker en hou ik van stabiliteit en zekerheid in mijn bedrijf.

Ik heb in deze cursus een heleboel tussenstapjes voor je bedacht, zodat jij het zo rustig aan kan doen als je zelf fijn vindt.

Hou je juist wel van een beetje spanning? Dan sla je de tussenstapjes lekker over! 😉

Kortetermijn-ondernemers zijn van harte welkom

Je hebt vast wel eens de statistieken voorbij zien komen: “X procent van nieuwe ondernemingen sluit binnen 1 jaar al de deuren”. Hier wordt vaak de suggestie gewekt dat deze ondernemingen sluiten omdat ze in elkaar gestort zijn of failliet zijn gegaan, terwijl dat lang niet altijd zo is.

Freelancers sluiten regelmatig hun onderneming omdat ze een fantastisch baanaanbod hebben ontvangen. Zoals een klant die de freelancer in fulltime loondienst wil hebben en daar een mooi salaris tegenover stelt. Dit zijn vaak kansen die freelancers krijgen, juist omdat ze een tijd als freelancer hebben gewerkt. Dat jij een jaar lang een onderneming hebt gerund, aan sales en marketing hebt gedaan, klanten hebt gevonden en je administratie op orde hebt gehouden, getuigt van motivatie, lef en doorzettingsvermogen. En dat staat natuurlijk heel mooi op je C.V.

Een KvK inschrijving kost 80,10 EUR. Dat is in principe de enige investering die je hoeft te doen om jouw bedrijf te starten. Dus al zou je niet voor altijd ondernemer willen zijn, waarom zou je het niet eens een jaartje uitproberen? Kost (bijna) niks en wie weet welke deuren het voor je opent in de toekomst?

Over Stephanie

Ik wist op jonge leeftijd al dat ik niet in Nederland wilde blijven. Wat begon met een “tussenjaar” na de middelbare school is uiteindelijk een hele reeks reizen en emigraties geworden.

Ik heb o.a. gewoond in Griekenland, Canada, Australië en zit momenteel in Spanje. Het probleem van mijn reislust was dat ik in ieder land opnieuw onderaan de carrièreladder moest beginnen. Ik kwam vrijwel altijd in de horeca of een callcenter terecht. Slecht betaald, onregelmatige uren en avond- en weekenddiensten.

Wat mij opviel was dat mijn collega’s vaak intelligente, vaardige en hoogopgeleide mensen waren die genoeg namen met een baan die ze niet leuk vonden en waar totaal geen uitdaging in zat. “Er is nou eenmaal niks beters hier” riepen ze allemaal.

Ik besloot los te breken uit dit patroon en zelf iets beters te creëren. Dat bevalt al een aantal jaren heel erg goed en ik vond het tijd om mijn aanpak met anderen te delen!

Deze cursus is niet voor jou als

Je geen zin hebt om aan je persoonlijke groei te werken

De groei van jouw bedrijf en jouw persoonlijke groei zijn aan elkaar verbonden. Als ondernemer kom je jezelf af en toe behoorlijk tegen. Dat is gaaf, want het is een mooie kans om door je barrières heen te breken en te groeien. Maar om dat te kunnen doen, moet je wel kritisch naar jezelf kunnen kijken.

Je er zelf niet al te veel moeite voor wilt doen

Je hoeft zeker niet iedere avond tot laat met je bedrijf bezig te zijn en ook je weekenden kun je gerust vrij nemen als je wilt, maar hou er wel rekening mee dat jij in jouw bedrijf verantwoordelijk bent voor alles wat er wel (of niet!) gebeurt.

Er zullen taken zijn die je niet leuk vindt. Als ondernemer heb je geen baas die je in de nek hijgt. Zorg er dus goed voor dat je jezelf kunt aansturen!

Deze cursus is wel voor jou als

Je remote wilt (kunnen) werken

Zelf vertrok ik naar Spanje om de taal te leren. Waar ik woon zijn vrijwel geen leuke banen te vinden en al helemaal niet met een leuk salaris.

Wil jij ook een tijd in het buitenland werken? Of wil je misschien gewoon lekker op je eigen bank werken, zonder baas die zeurt dat je “voor de teamconnectie” op de koffie moet komen? Dan is VA een prima beroep!

u

Je nog niet weet wat je moet gaan doen

Helemaal geen probleem, daar gaan we uitgebreid op in in de module “Bepalen wat je gaat doen”. Tegen de tijd dat je klaar bent met de cursus weet jij precies wat je gaan aanbieden en aan wie.

Je al ondernemer bent maar het lastig vindt om jouw bedrijf voort te zetten vanuit het buitenland

Jij bent al gestart, super! Maar nu wil je naar het buitenland en weet je niet goed hoe je dit kunt regelen. Misschien werkt jouw huidige manier van klanten vinden niet op afstand, of vraag je je af hoe je de communicatie in moet richten nu je niet meer even op de koffie kan komen.

Geen probleem, daar heb ik meer dan genoeg tips voor. Wist je dat ik in 3 jaar werken als VA niet 1 enkele klant “in het echt” ontmoet heb? Gaat prima!

Bonussen

Alsof het nog niet genoeg was, krijg je de volgende bonussen gratis bij de cursus als je hem nu koopt:

Gratis stappenplan

Ben jij het overzicht kwijt en weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! Ik heb het hele proces voor je uitgestippeld in een overzichtelijk stappenplan. Zo weet je precies wat je wanneer moet doen.

Gratis minitraining - t.w.v. 28 EUR

Als je nu koopt, krijg je mijn minitraining “Makkelijk online klanten vinden” er gratis bij. Deze 5 korte video’s + 5 opdrachten zijn een mooie aanvulling op alles wat je de cursus “Zó word je VA” leert.

U

Social Media Check - t.w.v. 60 EUR

Startende VA’s maken bijna allemaal dezelfde fouten met hun zakelijke social media. Ze delen vaak saaie, onpersoonlijke content die niemand aanspreekt of die de verkeerde doelgroep aanspreekt. Zonde, want zo bereik je jouw klant niet!

In de Social Media Check loop ik jouw Instagram en LinkedIn af en stuur ik je mijn feedback. Zo kun jij jouw zakelijke kanalen binnen de kortste tijd omtoveren tot professionele accounts waarmee klanten vinden nog makkelijker wordt!

Kennismaking oefenen - t.w.v. 90 EUR

De kennismaking met je eerste potentiële klant is een van de spannendste onderdelen van VA worden! Voor sommige startende VA’s is de drempel zo hoog, dat ze zich er niet overheen durven te zetten en nooit een klant binnenhalen.

Daarom zit er bij deze cursus een gratis oefen kennismakingsgesprek. Aan het einde van de cursus mag je zelf een datum aanvragen voor een 1-op-1 gesprek met mij, waarin jij jouw verkoopskills op een relaxte manier kunt oefenen. Na het gesprek stuur ik je een overzichtje met mijn feedback, zodat jij helemaal klaar bent voor je eerste klant!

Vond je ’t niks? 100% geld terug

Ik heb hard mijn best gedaan om deze cursus zo waardevol mogelijk te maken. Vind je toch dat jij je investering er niet uitgehaald hebt? Dan geef ik je met liefde het geld terug. Stuur me binnen 2 weken na aankoop een mailtlje, dan verwerk ik de terugstorting binnen 1 week.

Ja! Ik doe mee!

N

6 modules waarmee jij alles leert wat je weten moet om voor jezelf te beginnen als Virtuele Assistent

N

Community op Huddle met andere VA’s waar jij je vragen kunt stellen en vrienden kunt maken

N

Twee online vragensessies per maand (in Zoom) waarin je jouw vragen kunt stellen

N

De cursus is uit te breiden met 1-op-1 begeleiding als je daar behoefte aan hebt

N

4 gratis bonussen: Stappenplan + minitraining Makkelijker Online Klanten Vinden + Social Media Check + Kennismaking oefenen

Deelnemers gingen je voor!

Always Forever
Always Forever
2024-07-01
Ik heb met veel plezier de VA cursus bij Stephanie gevolgd. De praktische tools en de rustige uitleg van Stephanie hebben er voor gezorgd dat ik veel waardevolle kennis heb opgedaan. De tweewekelijkse Q&A sessies zijn een fijne toevoeging op de cursus! Stephanie is een topper!
Lise-Marie Spinnewijn
Lise-Marie Spinnewijn
2024-04-26
Leuke cursus van Stephanie. Ze leert je dingen bij vanuit haar eigen ervaring en geeft heel veel tips en tricks. Ze zegt waar het op staat en hoe je ertussenuit kan springen om klanten te vinden. Bedankt!
Maria Victoria Meijer
Maria Victoria Meijer
2024-04-18
Ik volgde vorig jaar de cursus 'VA worden in Spanje' bij Stephanie Maatman en ik kan deze zeker aanraden. Stephanie is erg vriendelijk en ik vind het inspirerend hoe zij haar eigen ondernemersreis deelt. Deze persoonlijke inzichten en de gestructureerde en duidelijke opzet van de cursus maakten het erg waardevol. Daarnaast zijn de maandelijkse Q&A sessies een gelegenheid om directe antwoorden op vragen te krijgen. Wat mij het meest is bijgebleven, is de gedetailleerde en waardevolle feedback die Stephanie gaf op mijn website. Haar adviezen waren niet alleen uitgebreid, maar ook direct toepasbaar, waardoor ik concrete stappen kon zetten. Ik raad iedereen die overweegt als VA aan de slag te gaan aan om deze cursus bij Stephanie te volgen!
Tina Sefton
Tina Sefton
2024-03-13
Stephanie is heel kundig en weet de cursus met veel enthousiasme over te brengen. Ze geeft praktijkvoorbeelden en veel tips en tricks. Het was een leerzame geheel en geeft je een hele goede en uitgebreide kennis om van start te gaan als VA! Dank je wel Stephanie.
Jennifer Gomperts
Jennifer Gomperts
2023-11-01
Stephanie weet waar ze het over heeft en helpt je je gedachten te ordenen.Ze helpt je snel onderweg naar hetgeen je wilt. Ik heb er veel aan gehad en kan Stephanie echt aanbevelen als je verder wilt.
Nathalie van Ravensberg
Nathalie van Ravensberg
2023-09-22
Ik volg de cursus VA van Stephanie. De cursus is goed gestructureerd, duidelijk en biedt de belangrijkste informatie hoe je je bedrijf kunt opzetten en wat er bij komt kijken. Het fijnste vind ik daarnaast dat Stephanie ook haar eigen ervaringen en inzichten deelt! En tot slot is ze erg vriendelijk en nuchter. Ze denkt met je mee en is behulpzaam bij het beantwoorden van je vragen en geven van advies!
Stefanie Groeneveld
Stefanie Groeneveld
2023-09-22
Stephanie heeft mij ontzettend fijn geholpen met het bouwen van mijn website. Het is precies geworden hoe ik voor ogen had! Heel knap hoe ze dat heeft gedaan. Ook daarna is ze altijd heel snel beschikbaar en bereid te helpen waar het nodig is. Top service! Betrouwbaar, persoonlijk en heel toegankelijk. Heel erg bedankt!
Yvonne Berg
Yvonne Berg
2023-07-24
Ik heb de erg fijne minicursus van Stephanie gevolgd. De filmpjes zijn kort en duidelijk, waardoor je gefocust blijft. De opdrachten zijn ook makkelijk uit te voeren en nemen niet veel tijd in. Ik vond het erg waardevol om de training te volgen en ga nog met mijn LinkedIn aan de slag.
Adrienne van den Bos
Adrienne van den Bos
2023-06-10
Stephanie is super om mee te samen te werken. Fijn als persoon, secuur in haar werk, flexibel en denkt graag mee. Stephanie pakt dingen snel op en ik waardeer haar positieve uitstraling en energie enorm. Erg dankbaar dat ze op mijn pad is gekomen.
R Timmer
R Timmer
2023-06-08
Ik heb veel gehad aan de cursus VA worden in Spanje. Veel info maar vooral veel praktische bruikbare zaken als betalingssystemen, marketing, klanten binnen halen, je doelgroep bepalen enz. Sephanie heeft ook elke maand een Q&A sessie live en daarin beantwoordt ze super uitgebreid je vragen. Echt met stappenplan en al! Ze is ook super vriendelijk en deskundig, aanrader!

Prijzen zijn ex. 21% BTW

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de cursus?

Je krijgt een jaar toegang tot de leeromgeving waarin je de modules kunt bekijken. Dit jaar gaat in op de dag van aankoop. Wil je na deze periode graag je toegang behouden? Geen probleem, je kunt jouw toegang tegen een kleine vergoeding verlengen.

Het doorlopen van de modules doe je in je eigen tempo. De cursus bevat 15,5 uur aan lesvideo’s en heeft een werkboek waar je zelf mee aan de slag kunt. Hoe lang je doet over het bekijken van alle video’s en het uitvoeren van alle opdrachten is heel persoonlijk.

Voor wie is de cursus?

De cursus is voor mensen die graag zelf willen bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Het beroep “VA” is heel breed, dus je hebt veel verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan je aanbod en een takenpakket samen te stellen waar jij blij van wordt!

Kan ik ook in termijnen betalen?

​Als je wel gebruik wilt maken van de actie, maar nu even geen 477 EUR kunt missen, kijk dan even op de afrekenpagina voor opties om in 3 of 6 maandtermijnen te betalen.

Ik heb al een VA opleiding gedaan, is deze cursus dan wel wat voor mij?

Er zitten momenteel meerdere deelnemers in de cursus die elders al VA opleidingen hebben gedaan. Ze geven aan dat er overlappende lessen zijn, maar dat ze ook nieuwe inzichten uit de cursus halen.

De focus van Zó word je VA ligt heel sterk op het praktische gedeelte. Het is een “mouwen opstropen en aanpakken” cursus!

Welke voorkennis en ervaring heb ik nodig voor deze cursus?

Geen! Je hebt geen opleiding of diploma nodig. Ook heb je geen bepaald opleidingsniveau nodig. Er zijn VA’s met HBO of MBO opleidingen in allerlei richtingen, maar er zijn ook VA’s die nooit hebben gestudeerd. Persoonlijk heb ik enkel een HAVO diploma en had ik geen ervaring als VA toen ik begon.

Moet ik in Nederland wonen?

Nee, ik woon zelf in Spanje en werk voor Nederlandse klanten en dat gaat top! Alleen wel even belangrijk: in de cursus leg ik uit hoe je jezelf als Nederlandse eenmanszaak registreert. Woon je in een ander land? Dan moet je dat stukje even zelf uitzoeken.

Woon je toevallig ook in Spanje? Dan kun je voor een kleine prijs de cursus Zó verhuis je naar Spanje als aanvulling aanschaffen. Daarin vertel ik je o.a. hoe je als Spaanse ondernemer aan de slag kunt.

Wat als ik de cursus helemaal niks vind?

Ik hoop natuurlijk dat je superveel waarde uit de cursus haalt, maar mocht je het toch niks vinden, dan kun je me dat gewoon binnen 2 weken na aankoop laten weten. Je krijgt dan je volledige aankoopbedrag binnen 1 week teruggestort.

Is de cursus zakelijk aftrekbaar?

Jazeker! Deze cursus draagt bij aan het verbeteren/bijhouden van jouw vaardigheden als ondernemer en mag je als bedrijfskosten zien. Dat betekent dat je ook de BTW terug mag vragen bij de belastingdienst.

Je hoeft trouwens nog niet ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel als je de cursus koopt. Het terugvragen van de BTW mag je namelijk met terugwerkende kracht doen als het gaat om aankopen die je hebt gedaan in de aanloopfase van het starten van je bedrijf.