Blog

Zijn VA agencies de moeite waard?

24 april 2024

Ben je meer een luisteraar dan een lezer?

Beluister hier de podcastversie

De vraag die ik het vaakst krijg van (startende) VA’s is: “Hoe kom ik aan klanten?”. De stress rondom het idee dat klanten vinden heel moeilijk zou zijn is bij sommige mensen zelfs zó hoog, dat ze uiteindelijk nooit durven te starten als VA.

Zonde, want klanten vinden is helemaal niet zo moeilijk!

De meeste VA’s zijn geen uren per dag kwijt aan het zoeken naar klanten en ze zijn ook zeker geen doorgewinterde salestijgers. Als je eenmaal een paar klanten hebt, gaat (en blijft) het balletje vaak vanzelf rollen. Je zult hier en daar heus wel een keer wat aan klantenwerving moeten doen, maar dat valt vaak reuze mee vergeleken met hoe moeilijk en onzeker het in het begin lijkt.

Omdat veel nieuwe VA’s het toch spannend vinden om zelf op zoek te moeten naar klanten, schrijven ze zich in bij VA agencies. Dit zijn een soort van matchmakers die VA’s koppelen aan klanten.

Wat is een VA agency of VA matchmaker?

Een VA agency is een bedrijf dat VA opdrachten binnenhaalt voor de VA’s in hun database. Als VA kun je jezelf daar dus aanmelden en als je agency een opdracht heeft waar jij passend voor zou kunnen zijn, dan word je in contact gebracht met de potentiële nieuwe klant.

Hoe werkt een VA agency?

Hoe alles precies ingericht is verschilt per agency. In sommige gevallen betaal je een vast maandelijks bedrag om lid te mogen zijn en in andere gevallen wordt er een commissie aan de agency betaald als je via hen een klant binnenhaalt.

Zo’n commissie is vaak een percentage (meestal tussen de 10% – 20%) dat je betaalt over jouw tarief dat je aan je klant factureert. Meestal gedurende het eerste jaar dat je met de klant samenwerkt.

Voorbeeld

Sanne start met hulp van een agency voor haar nieuwe klant Laura. Sanne’s uurtarief is 50 EUR en ze heeft met haar agency een commissie van 10% afgesproken.

In de eerste maand van haar samenwerking met Laura werkt Sanne 20 uur. Ze stuurt Laura een factuur voor 1000 EUR aan VA kosten die maand. Na ontvangst van de 1000 EUR van Laura, draagt Sanne hierover 100 EUR commissie af aan de agency. Voor zichzelf houdt ze dus nog 900 EUR over.

Dit doet Sanne 1 jaar lang. Daarna komt de afspraak met de agency te vervallen en betaalt Sanne geen commissie meer. Ze blijft met Laura samenwerken, maar vanaf nu is 100% van wat ze van Laura betaald krijgt ook echt voor Sanne zelf.

De precieze afspraken verschillen per agency. Zo zijn er ook agencies waar je na 6 maanden al geen commissie meer betaalt, of agencies waar je geen percentage over je tarief betaalt, maar waar je eenmalig een vast bedrag betaalt per succesvolle match.

Wat regelt de agency precies voor je?

Sommige agencies regelen enkel een kennismakingsgesprek. Vaak regelen ze per klant een kennismaking met 1 – 3 VA’s, dus dat je een gesprekje krijgt betekent niet dat je gegarandeerd door de klant aangenomen gaat worden.

Er zijn ook agencies die jou niet rechtstreeks aan de klant koppelen. Dat wil zeggen: zij halen de opdrachten binnen en geven (een deel van) de opdracht aan een van hun VA’s. Jouw ‘opdrachtgever’ is in dat geval niet de klant zelf, maar de agency.

Is het een goed idee om je bij een agency aan te melden?

Mijn ervaring is dat agencies vaak veel meer VA’s aantrekken dan waar ze daadwerkelijk klussen voor hebben. De kans is dus groot dat je geen of slechts heel weinig werk uit een agency haalt.

Persoonlijk zou ik me nooit bij een agency aanmelden waar ik vaste kosten moet maken. Zorg er op z’n minst voor dat je op commissiebasis samenwerkt. Zolang de agency geen klanten naar je toebrengt, betaal je dan niets. Baat het niet, dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen!

Let op, je bent nog steeds zelfstandig ondernemer!

Als VA ben je zelfstandig ondernemer en dat heet niet voor niets zo.

Zelfstandig betekent dat jij jezelf aan moet kunnen sturen. Je hebt geen baas die over je schouder meekijkt en je vertelt wat jij moet doen.

Ondernemer betekent dat jij dingen moet ondernemen. Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar ik spreek regelmatig VA’s die 1 keer op social media hebben geroepen dat ze klanten zoeken en die vervolgens in de “afwachtstand” op de bank zijn gaan zitten.

Zo werkt het niet, ook niet als je jezelf bij een aantal agencies hebt aangemeld. Onthoud dus dat agencies/matchmakers geen vervanging zijn voor het vinden van je eigen klanten. Ze zijn hooguit een aanvulling.

Je moet het nog steeds zelf doen. Het goede nieuws is dat hoe meer je zelf je eigen klanten regelt, des te beter je erin wordt. Het wordt steeds makkelijker. Waar ik in mijn eerste kennismakingsgesprek trillend achter de laptop zat, vind ik het nu vooral een gezellig praatje.

Wees dus geduldig met jezelf en vergeet niet dat het begin altijd lastig is. Neem van mij aan dat het na een tijdje vanzelf makkelijker én leuker wordt!

Wil jij beter worden in het binnenhalen van nieuwe klanten?

Met de code ZELFSTANDIG krijg je nu 50% procent korting op de training Makkelijker online klanten vinden😉