Blog

Wanneer moet je jouw VA bedrijf starten?

9 augustus 2023

Als technische VA heb ik mijn bedrijf tot in de puntjes geautomatiseerd. Zo heb ik bijvoorbeeld een mail geprogrammeerd die automatisch verstuurd wordt naar mensen die al een tijdje reclamemails voor mijn cursus ontvangen, maar die hem (nog) niet gekocht hebben.

In de mail vraag ik deze mensen gewoon (lekker Hollands) recht voor z’n raap: “Waarom heb je de cursus eigenlijk niet gekocht?”. Voor de luie mensen heb ik er een multiple choice vraag van gemaakt. Best spannend, want daar zitten ook opties bij als “Ik vind jou gewoon niet zo leuk overkomen”.

Gelukkig heeft (nog) niemand die optie aangeklikt😜

Nog niet klaar om ondernemer te worden

Er was 1 antwoord dat met kop en schouders boven de rest uitstak, namelijk:

“Ik ben er nog niet klaar voor”.

Sommige mensen gaven aan het “nog 1 keer te willen proberen met een baan in loondienst” of dat ze “nog niet genoeg gespaard hadden om ondernemer te worden”. Anderen vonden dat ze eerst nog beter moesten worden in een bepaalde vaardigheid.

Wat moet je voor elkaar hebben voordat je een onderneming start?

Vroeger (nog voor de tijd van online ondernemers) was het starten van een onderneming een grote stap. Je moest je daar intensief op voorbereiden met een uitgebreid bedrijfsplan en vaak moest je ook een stevig startkapitaal opzij zetten.

Maar dat is tegenwoordig lang niet altijd meer zo. Het opzetten van een VA bedrijf kost in principe eenmalig 75 EUR. That’s it!✅

Natuurlijk kun je het daarna gaan uitbreiden met allerlei (vaste) kosten, maar het meest basic VA bedrijf kun je gewoon runnen door je in te schrijven bij de KvK (75 EUR) en door aan de slag te gaan in je eigen huis op je eigen laptop.

Je leert het snelste door te doen

Een van de risico’s van het ondernemerschap is dat je het misschien wel helemaal niet leuk vindt. Dat kan best spannend zijn, want wat als je jouw baan opzegt om ondernemer te worden en het blijkt ineens helemaal niks voor jou te zijn? Dan ben je jouw baan kwijt en schaam je je misschien ook nog eens behoorlijk tegenover je omgeving als jij trots hebt verkondigd je eigen bedrijf te starten en daar binnen een jaar alweer mee te stoppen.

Maar hoe kom je erachter of het iets voor je is? Als je het nog nooit gedaan hebt is het lastig om je daar een voorstelling van te maken. De snelste manier om erachter te komen of dit iets voor je is, is om het gewoon te doen.

Wat sommige mensen niet doorhebben, is dat het starten van een onderneming niet met zoveel risico of bombarie hoeft te gebeuren als ze soms denken. Je kunt het ondernemen namelijk prima een tijdje uitproberen.

Kun je het ondernemerschap uitproberen om te kijken of het iets voor je is?

Er is niemand die zegt dat je meteen 40 (of meer🤯) uur per week hoeft te ondernemen. Een online bedrijf heeft vaak geen startkapitaal nodig en heeft weinig tot geen vaste lasten. Dat betekent dat je dus prima een VA bedrijfje van een paar uur per week op kunt zetten naast je gewone baan.

Pak bijvoorbeeld eens een paar uurtjes op zaterdagmiddag om aan de slag te gaan met:

  • Het in elkaar knutselen van een website (probeer bijvoorbeeld Phoenix 14 dagen gratis)
  • Het maken van een zakelijk Instagram profiel
  • Het brainstormen over wat je dan voor diensten aan zou willen bieden als ondernemer
  • Het oefenen met bepaalde programma’s die in ondernemersland veel gebruikt worden (kijk bijvoorbeeld eens naar gratis proefversies van WordPress, Mailblue of leer gratis chatbots bouwen met Manychat). Met zelf knutselen en YouTube filmpjes kom je een heel eind!
  • Het volgen van een cursus over de dienst die je aan zou willen bieden (je kunt natuurlijk ook gezellig bij mijn cursus Zó word je VA komen😉)

Meld je eens aan bij Facebook groepen over het ondernemerschap (in mijn E-book heb ik een lijstje goede FB groepen voor je verzameld) en bekijk welke vragen en oproepjes van ondernemers daar voorbij komen. Kost niks en niemand verwacht dat jij actief meedoet, dus baat het niet dan schaadt het niet😊

Al ben je er maar 2 uurtjes per week mee bezig, als je dat een paar maanden doet, kom je toch een heel eind verder. En dan kunnen er eigenlijk twee dingen gebeuren:

Optie 1: Je bent een aantal maanden bezig geweest en je vindt het helemaal niks
Prima! Dan trek je de stekker eruit en kun je het hoofdstuk “ondernemerschap” afsluiten wetende dat je het geprobeerd hebt en dat het niks voor jou was. Zo kun je jouw energie weer 100% in een andere leuke uitdaging steken, zonder vervelende “wat als…” vragen die door je hoofd spoken.

Optie 2: Je krijgt de smaak te pakken en gaat je onderneming langzaam uitbreiden
Gaat het lekker en loop je na een paar maanden over van de leuke creatieve plannetjes voor je bedrijf? Dan worden die 2 uurtjes op zaterdag er misschien wel 4. En wie weet pak je er nog een uurtje bij op woensdagavond. En misschien haal je wel een leuke klant binnen waar je op dinsdagavond nog even snel een leuk klusje voor doet en zo weer een paar tientjes extra binnenharkt. Lekker bezig!🔥

Als het eenmaal loopt, kun je kijken wat je doet. Zo zijn er VA’s die parttime in loondienst werken en een of twee dagen per week als zelfstandige aan de slag zijn. Dat kan je op den duur zo uitbouwen dat je na een tijdje het loondienst-deel helemaal stopzet en alleen als ondernemer verder gaat, maar je kunt ook jarenlang de combi aan blijven houden.

Dus, wanneer moet je jouw VA bedrijf starten?

Ik zou zeggen: nu! Hoe sneller je het probeert, des te sneller je weet of het iets voor je is. Onthoud dat het ondernemerschap geen enorme sprong in het diepe hoeft te zijn. Je kunt ook gewoon je grote teen in het water steken om te peilen hoe dat voelt. Is het niks? Dan trek je jouw voet er gewoon weer uit😉

Bij twijfel: even sparren!

Blijf je toch een beetje hangen in de “ik weet het niet” fase? Ik kijk graag even met jouw persoonlijke situatie mee. Via deze link kun je een afspraak maken om een uurtje met mij te sparren. Dan gaan we gewoon samen kijken of ondernemen iets voor je is en hoe en wanneer jij dan het beste kunt starten.

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze linkjes, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt hier zelf niets extra voor.