De slimme indeling van de cursus

Een jaar geleden volgde ik de cursus “Je online cursus in 7 dagen” van Celine Charlotte. Voor de mensen die haar niet kennen, Celine Charlotte is een topondernemer die haar geld vooral verdient met het verkopen van online cursussen. 

Bij de cursus zat een communityweek om te netwerken met andere deelnemers en livesessies om vragen te stellen. Na een jaar liep mijn toegang tot deze 2 onderdelen van de cursus af en kreeg ik de optie om voor 200 EUR te verlengen. Als introverte ondernemer had ik geen behoefte aan een nieuwe communityweek en livesessies, dus ik wilde niet verlengen.

An offer I couldn’t refuse

Maar toen deed Celine Charlotte een heel interessant aanbod: bij de verlenging kreeg je een gratis bonus: Een masterclass over hoe je ChatGPT inzet bij het maken van online cursussen.

Dat vond ik waanzinnig interessant, maar toch heb ik heel lang getwijfeld over de aankoop. Waarom? Omdat de ChatGPT masterclass eigenlijk gewoon een kadootje was. De echte aankoop was de verlenging van de cursus. En die wilde ik helemaal niet.

“Ik ga toch geen 200 EUR uitgeven aan iets dat ik helemaal niet ga gebruiken, alleen maar om het gratis kadootje te krijgen?”

Waar komt de twijfel vandaan?

Het nadeel was: de ChatGPT masterclass was niet los te koop, dus de verlenging was de enige manier om hem te krijgen. Na lang nadenken, realiseerde ik me dat als ze de ChatGPT masterclass als los product voor 200 EUR in de verkoop had, dat ik het dan zonder moeite gekocht zou hebben.

Waarom werd het besluit dan ineens zoveel moeilijker als het een gratis kadootje is bij een product van 200 EUR dat ik niet interessant vond? Praktisch gezien is het resultaat hetzelfde: ik betaal 200 EUR en krijg de masterclass.

 

De mindfuck

Mentaal gezien lag het toch iets anders. Mijn hoofd bleef hangen op het idee “Ja maar dan betaal ik 200 EUR voor iets waar ik meer dan de helft niet van gebruik. Dat is zonde van mijn geld. Een totaal onlogische gedachte, maar toch is het er eentje die vrij vaak voorkomt.

Toen ik begin dit jaar 4500 EUR betaalde voor 4 maanden business coaching bij Suzanne van Duijn, zag ik op de site dat ik haar boek er gratis bij kreeg. Daar baalde ik van, want dat boek had ik al. Ik nam het onbewust in mijn hoofd zelfs mee als een van de redenen om de coaching niet aan te schaffen. Het boek is 20 EUR waard, om je even een idee te geven van hoe onbelangrijk het is, vergeleken met de uitgave die ik aan het afwegen was. Maar mijn hoofd bleef hangen op dat het “toch een beetje zonde was dat ik dat boek al had”.

Toen Suzanne in ons kennismakingsgesprek vertelde dat ze mij een ander boek zou sturen, omdat ik haar boek al had, werd ik helemaal enthousiast. Ik zou bijna zeggen dat het voor mijn gevoel ineens de 4500 EUR van de coaching waard was, omdat ik nu niet meer een gratis kadootje kreeg dat ik al had. Dat gaat toch nergens over?

“Ik heb al een VA-opleiding gevolgd”

Tegenwoordig zie ik dit fenomeen vaak terugkomen bij de mensen die interesse hebben in mijn cursus Zó word je VA. Ik krijg regelmatig de mail: “Ik vind module x of y wel interessant, maar de andere modules niet, want die zaten al in mijn vorige VA opleiding, dus ik wil niet je hele cursus kopen”.

Als ik ze vervolgens vraag hoeveel zo over zouden hebben voor een module over hoe je jouw VA bedrijf naar Spanje verhuist of voor een module over alle systemen die een VA gebruikt, blijkt vaak dat ze met hun antwoord zo rond het bedrag zitten dat de hele cursus kost. Maar ja, als je de hele cursus koopt en de helft niet gebruikt is dat “toch een beetje zonde”.

Is het het waard?

Om even het voorbeeld van de ChatGPT masterclass weer terug te pakken: ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik me over de mindfuck heb heen gezet en de verlenging heb gekocht. Ik heb veel meer waarde uit de masterclass gehaald dan de 200 EUR die ik ervoor betaald heb.

Mocht jij toevallig momenteel vastzitten in dezelfde twijfel, dan raad ik je van harte aan om ook eens na te denken over wat dat ene stukje dat je wel interessant vindt jou op zou kunnen leveren. Is dat de prijs van het product waard, los van het feit dat je misschien wel meer dan de helft van het product verder niet gebruikt?