Lekker verdienen OF lekker leven, wat kies jij?
 

Als je goed wilt verdienen, moet je in Noord-Europa wonen. Als je goed wilt leven, moet je in Zuid-Europa wonen. Tenminste, dat is wat ik van iedereen om mij heen hoor. Zelf heb ik het ook lang geroepen.

En een tijd lang bleek dat ook echt zo te zijn. Toen ik nog in Nederland woonde, verdiende ik ongeveer 2500 EUR per maand als stewardess bij Transavia. Een leuke baan, maar het koude grijze weer in Nederland en de “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” houding van mijn omgeving maakte mij niet gelukkig. Ik droomde van een heerlijk leventje op een zonnige bestemming, waar mensen echt genieten van het leven en groots durven te dromen.

Mijn droomleven vond ik uiteindelijk in Spanje. Ik vond een heerlijk appartementje (met zwembad!🤩) vlakbij het strand en vlakbij Barcelona. Maar financieel gezien ging ik er hard op achteruit. Ik kwam in een callcenter terecht en verdiende ineens nog maar 1400 EUR per maand🤯

Het callcenter zat vol expats en er viel me al snel iets op: bijna al mijn collega’s spraken minimaal 3 talen en hadden een bachelor of zelfs een master op zak. De collega naast mij had zelfs een master in psychologie én in business administration! Ik snapte er helemaal niks van. Hoe is dit mogelijk? Hoe zijn deze mensen in hemelsnaam in een callcenter terecht gekomen?

 

Nou wil ik zeker niet zeggen dat sommige mensen “te goed” zijn om in een callcenter te werken, maar eerlijk is eerlijk: voor mijn 600 collega’s en voor mijzelf was dit absoluut geen droombaan. Ik werkte vaak avonden en weekenden en had elke dag te maken met boze klanten die me voor vanalles en nogwat uitscholden en soms zelfs dreigden me op te wachten buiten het kantoorgebouw😨

Het werk viel me steeds zwaarder. En daar was ik niet de enige in: tientallen van mijn collega’s zaten thuis met burnout en depressieklachten. Maar toch gebeurde het maar weinig dat mensen het callcenter inruilden voor een betere baan. Die was er simpelweg niet. De werkloosheid in Spanje ligt hoog en de lonen liggen ontzettend laag. Mijn collega’s riepen allemaal:
“Zo is het nou eenmaal. Als je een lekkere baan wilt, moet je in Noord-Europa wonen. Als je lekker wilt leven, moet je in Zuid-Europa wonen”

Dat bracht me op een idee: wat als je in Noord-Europa kunt werken en in Zuid-Europa kunt wonen?🤔 Ik ging op zoek naar een baan in loondienst (in Nederland) waar ik volledig locatie-onafhankelijk zou mogen werken. Die baan heb ik helaas niet kunnen vinden. Werkgevers vinden het toch te spannend om je helemaal vrij te laten en willen vaak dat je minimaal 1 dag per week op kantoor komt om “even te connecten”. Jammer.

 

Ik was vastberaden en besloot om dan maar gewoon mijn eigen locatie-onafhankelijke baan te creëren. Ik schreef me in bij de KvK en startte als Virtual Assistant. Via Upwork vond ik mijn eerste klussen: het vertalen van teksten naar het Engels en het beantwoorden van de mails van mijn klant. Ik verdiende 5 EUR per uur, maar was apetrots op mijn eerste klant. Binnen een maand had ik mijn volgende klant gevonden, deze keer voor 25 EUR per uur.
Inmiddels zijn we 3 jaar verder en is mijn tarief doorgegroeid naar 65 EUR per uur. Ik verdien ongeveer 2600 EUR per maand en werk 4 dagen per week. Verder geef ik mezelf minimaal 4 weken vakantie per jaar en als ik daar buitenom op vakantie wil, dan neem ik de laptop gewoon mee🌞
Zo kan ik werken waar en wanneer ik wil. Ik ben niet meer afhankelijk van het plaatselijke baanaanbod en kan mijn woonplaats nu 100% uitkiezen op basis van levenskwaliteit, zonder me zorgen te hoeven maken over het vinden van een goede baan.

Omdat ik dit super gaaf vind, heb ik alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd in een cursus gezet. Mijn missie is om mensen te laten zien dat het ook anders kan. Lijkt het jou ook heerlijk om in Spanje (of ergens anders) te wonen, maar wil je niet in een callcenter baan of in de horeca terecht komen? Dan is de cursus ‘Zó word je VA’ echt iets voor jou!🥳