Blog

Hoe vind je werk in Spanje?

17 oktober 2023

Wil je verhuizen naar Spanje, maar weet je niet hoe je aan werk komt?

Als je al goed Spaans kunt en je kunt Nederlands of Engels, kun je werk zoeken op platformen als InfoJobs, Infoempleo en LinkedIn. Hou er alleen wel rekening mee dat er voor sommige functies in bepaalde regio’s (zoals Catalonië) verwacht wordt dat je, naast Spaans, ook de streektaal spreekt.

Vergeet ook niet om mensen die je in Spanje leert kennen te laten weten dat je op zoek bent naar werk. Je netwerk (hoe klein ook) kan soms meer voor je doen dan je denkt. Zeker in Spanje gebeurt het nog vrij veel dat mensen aan een baan komen omdat ze door een vriend of familielid aanbevolen zijn.

Net als in Nederland, kun je in Spanje ook uitzendbureaus zoals Adecco, Randstad, en Manpower inschakelen om te helpen zoeken naar werk.

Maar hoe vind je werk in Spanje als je geen Spaans spreekt?

Veel Nederlanders die naar Spanje komen spreken geen Spaans. Meestal komen deze mensen terecht in callcenters of in de horeca. Dit zijn makkelijke baantjes om te krijgen en het is een prima tijdelijke oplossing terwijl je Spaans leert of doorzoekt naar een leukere baan.

 

Hoe vind je een callcenter baan?

Callcenter banen worden veel geadverteerd in Facebookgroepen voor Spanje. De grote steden zitten vol callcenters, dus het is zeker niet moeilijk om er eentje te vinden die Nederlandssprekende medewerkers zoekt.

Het selectieproces stelt vaak niet zoveel voor. Je moet meestal even kort op sollicitatie komen en krijgt dan standaard vragen en als je daar geen hele gekke antwoorden op geeft ben je vaak al aangenomen. In sommige bedrijven krijg je een sollicitatiegesprek in het Engels met een medewerker van personeelszaken en word je later nog even kort nagebeld door een Nederlandssprekende klantenservicemedewerker die een gesprekje aanknoopt om te checken of je netjes Nederlands spreekt.

 

Hoe vind je een horecabaan?

Een horecabaan vind je het snelst door gewoon bij een aantal horecagelegenheden binnen te wandelen en je CV achter te laten. Zet even wat basic contact gegevens en (relevante) werkervaring op een A4’tje en print dit thuis of in de locale printshop een stuk of 20 keer uit. Vervolgens doe je een rondje door de stad en vraag je in ieder restaurant / iedere bar om de manager te spreken.

Aan de manager leg je even kort uit dat je net verhuisd bent en dat je op zoek bent naar werk. Ze zullen waarschijnlijk aangeven dat ze niemand zoeken, maar daarop kun je antwoorden dat je graag je CV achterlaat zodat ze je kunnen bellen als ze een keer iemand nodig hebben.

Als je echt met haast op zoek bent naar werk, kun je ook voorstellen om een avondje (een uur of 3) gratis te werken om te laten zien wat je waard bent.

Wat als je niet in de klantenservice of horeca wilt werken?

Voor de lange termijn raad ik horeca en callcenters niet aan. Je verdient er vaak slecht (1000 – 1200 EUR per maand) en het werk is meestal niet heel leuk om te doen. Als opstapje is het prima, maar pas op dat je niet in zo’n soort baan “blijft hangen” terwijl je het niet leuk vindt. Dit gebeurt vaak en is zonde van je tijd.

Zelf was ik het na 4 jaar helemaal zat en ben ik voor mezelf begonnen als Virtuele Assistent. Dat is een zelfstandig ondernemer die op afstand bedrijven ondersteunt. Ik hielp Nederlandse bedrijven onder andere met hun klantenservice (alleen e-mail), vertalingen en social media en verdiende binnen 3 maanden al meer dan ik ooit per maand in het callcenter had verdient. Inmiddels heb ik me gespecialiseerd tot Technische VA en bouw ik onder andere websites voor mijn klanten. Als dat je ook wel wat lijkt, bekijk dan even de cursus Zó word je VA.