Blog

Hoe is het om in Spanje te wonen?

1 mei 2024

Ben je meer een luisteraar dan een lezer?

Beluister hier de podcastversie

Ik woon alweer bijna 8 jaar in Spanje. Mijn verhaal is niet zo origineel: ooit gekomen om Spaans te leren en nooit meer weggegaan😅

Ik ken in mijn omgeving veel mensen met precies hetzelfde verhaal. Toch krijg ik vanuit Nederland vaak berichtjes van mensen die het juist heel bijzonder vinden dat ik in Spanje zit en die daar graag meer over willen weten. Bij deze een aantal Spanje ervaringen op een rijtje!

Mañana, mañana

🌞Het is hier heerlijk wonen! Veel zon, weinig regen en de mensen zijn een stuk relaxter dan in Nederland.

🌧️Dat de mensen een stuk relaxter zijn, betekent helaas ook dat veel dingen niet werken zoals het hoort. Zo deed ik er ooit 8 maanden over om een afspraak te krijgen om mijn rijbewijs te vernieuwen en werd een kapotte boiler pas na 3 maanden gerepareerd😅

Buitenleven

🌞Er is hier veel meer buitenleven. Mensen eten veel buiten de deur, zitten regelmatig op een terrasje en in het weekend ben ik vaak in de bergen of op het strand te vinden.

🌧️Dat mensen veel buiten zijn merk je wel een beetje aan de Spaanse interieuren. Die zijn vaak zwaar gedateerd of ronduit bizar (denk: witte plastic kuipstoelen in de eetkamer🙈)

Money, money

🌞Het leven is hier goedkoper. Buiten de toeristische gebieden om kun je nog prima een 3 slaapkamerhuis met tuin kopen voor minder dan 150.000 EUR. Ook het eten en drinken is een stuk goedkoper.

🌧️De lonen zijn een stuk lager. Zelf werk ik als VA en heb ik Nederlandse klanten, dus daar heb ik gelukkig geen last van!

Vervoer

🌞Openbaar vervoer is uitstekend! Ik woon hier al 8 jaar en heb nog steeds geen auto gekocht. Nergens voor nodig! Sterker nog, dankzij een tof overheidsinitiatief reis ik al een jaar gratis met de trein en de metro. 

🌧️Fietspaden blijft een dingetje. Waar ik woon zijn ze druk bezig met het maken van nieuwe fietspaden, maar zodra je bij een kruispunt komt houdt ineens het fietspad op. WHY?!😅

Het beste van beide werelden

Al met al ben ik nog steeds super blij dat mijn werk als VA mij de kans geeft om in Spanje te wonen en toch een Nederlands inkomen te verdienen. De gemiddelde salarissen liggen hier namelijk ruim een kwart lager dan in Nederland en als je in de stad wilt wonen, betaal je hele pittige huurbedragen! 

Je weet misschien dat ik, net als heel veel Nederlanders, in Spanje in een callcenter werkte. Ik verdiende daar zo’n 1400 EUR bruto per maand. Een 1 slaapkamer appartementje in Barcelona kost je rustig 900 EUR per maand of meer en aangezien makelaars vaak aanhouden dat je huur maximaal 40% van je inkomen mag zijn, is voor veel mensen de enige optie om een flat te delen met huisgenoten.

Da’s leuk als je 18 bent, maar mijn vrienden van 45 die nog steeds huisgenoten hebben omdat ze geen eigen woning kunnen betalen vinden zijn minder enthousiast!😅

En dat is precies het mooie van VA zijn: je bent niet afhankelijk van het plaatselijke baanaanbod of lokale salaris. Je verdient gewoon een normaal Nederlands inkomen en daar doe je in het buitenland vaak je voordeel mee!

Ook VA worden?

Lijkt het jou ook wel wat om VA te worden en zelf te bepalen waar je werkt? In de cursus Zó word je VA leer je stap voor stap hoe je jouw eigen VA bedrijf opbouwt.