Gastblog Reinanke

Ben ik wel geschikt om VA te worden?

10 januari 2024

Dit is een gastblog van Reinanke.

Ze is vorig jaar gestart als VA en neemt ons mee in haar avontuur.

Hoe het begon

Ik weet het nog precies, we zaten in de auto op de terugweg vanuit Spanje. We hadden weer een super leuke reis gemaakt met de camper en onze honden
We (mijn lief en ik) waren een podcast aan het luisteren over online werken in het buitenland. Het was super inspirerend. Ik kan me nog herinneren dat die VA die werd geïnterviewd zei: Het is gewoon haalbaar. Ik werk nu in een warm land als VA.
En ik ging meteen aan, dit is wat ik wil! Ik wil meer reizen en mijn werk zo inrichten dat dat mogelijk is. En dan niet 3x 2 weken op vakantie maar de mogelijkheid hebben om maanden in het buitenland te reizen of wonen.

Mijn lief was toen nog wat sceptisch. Leuk idee maar lastig uitvoerbaar. Want wat moesten we dan gaan doen? En hoe moet dat met je pensioen?
Ik ben de dromer en hij was gewend aan mijn impulsieve ideeën en mijn enthousiaste hersenspinsels over kleine huisjes aan zee, een nieuw leven in Costa Rica of een bed & breakfast beginnen in alles wat maar zuidelijker dan Lyon gelegen is.

Maar deze bleef hangen. Online werken, vrij zijn om altijd te werken waar je maar wilt. En dat hoeft echt niet altijd reizend te zijn. Een doorgewinterde digital nomad zag ik mezelf niet worden. Ik krijg al een beetje stress bij het idee dat je steeds op zoek moet naar stabiel internet of werken in de hitte ipv dobberen in de zee.
En we hebben 2 honden, vliegen was geen optie. Maar hoe leuk zou het zijn als je ergens in Spanje in de natuur of bij de zee kan werken en niet terug hoeft naar Nederland als je nog geen zin hebt?! Of spontaan de camper pakken en go with your flow?!

Ik vind Nederland overigens een heel tof land. Veel leuke dingen te doen, veel cultuur en festivals, alles goed geregeld en familie en vrienden om je heen. Ik wil dus niet perse weg uit Nederland. Ik wil alleen niet mijn leven een soort van ‘uitzitten ‘. Ik wil afwisseling en avontuur, nieuwe dingen meemaken!

Aan de slag!

Dus aan de bak. Ik heb na wat dingen uitpluizen besloten dat adhd coach en VA voor mij 2 opties zouden zijn waarmee ik locatie-onafhankelijk kan werken. Dus ik heb een opleiding tot adhd coach gedaan en een opleiding / online traject voor VA.

En vervolgens stage gelopen als VA bij Stephanie Maatman! Daar had ik ook de online opleiding tot VA gedaan en dit was goed bevallen en ik vond Stephanie heel deskundig en super vriendelijk. En ze woont al 7 jaar in Spanje en heeft veel gereisd. En ze is een beetje maf, ook leuk 😀

Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar. Ik was wel echt een beginner, want ik had weinig kennis van ondernemer zijn, social media, marketing en de systemen en de tools die je als VA nodig hebt. Dus het was best een beetje vallen en opstaan. Ik raakte gestresst als iets niet lukte in Canva en van al die verschillende wachtwoorden en accounts. Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Past het wel bij mij, al die systemen, verschillende opdrachtgevers, jezelf verkopen? Ik ben best verlegen, wil ik dat mezelf aandoen?

En die onzekerheid steeds of je wel genoeg opdrachten binnenhaalt. Want er moet natuurlijk wel geld binnenkomen.

Het monster

Oftewel het grote, enge monster: zelftwijfel. Het is de geniepigste van allemaal. Dat stemmetje in je hoofd dat twijfelt of je wel goed genoeg bent, ervaren genoeg bent, of gewoonweg genoeg bent.

Wat helpt is cursussen volgen, jezelf omringen met andere VA’s, inschrijven bij Facebookgroepen, naar bijeenkomsten voor ondernemers gaan en iedereen vertellen wat je doet. Dit laatste moet ik overigens nog doen, haha, uitstelgedrag.
Maar het is fijn om elkaar eraan te herinneren dat het oké is om niet alle antwoorden te hebben. Dat anderen ook een weg hebben afgelegd en niet zomaar opeens VA waren.

Vergeet niet jezelf wat ruimte te geven. Een bloeiende carrière als virtuele assistent kost tijd. Dit soort dingen zeg ik vaak tegen mezelf.

Ik moet zeggen dat die onzekerheid er nog steeds is. Is natuurlijk heel persoonlijk en niet voor iedereen zo. Ik ben niet zo zelfverzekerd en heb een beetje een sociaal fobietje. Maar ook zoveel behoefte aan een eigen toko runnen, avontuur, nieuwe uitdagingen en een ander leven. Dat verlangen is groter dan mijn angst. Dus actie in de taxi!

Ik ga het gewoon proberen, als je het niet weet kun je er alleen maar achter komen door te doen. En stel dat het lukt 😉

Lieve groet Reinanke
Virtual Assistant

Wil je ook VA worden?

Wil je ook graag aan de slag als VA, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Volg dan hier dezelfde VA cursus als die Reinanke heeft gedaan.