Blog

Bereken je buffer

Hoeveel geld heb je nodig om je baan op te zeggen?

13 oktober 2023

Heads up! Dit is een lang artikel. Gebruik de knoppen hieronder om snel naar een bepaald onderwerp te scrollen.

Waarom heb je een buffer nodig?

Ik zou iedereen (ondernemer of niet) aan willen raden om een buffer van minimaal 3 maanden achter de hand te houden. Als het dan een keer tegenzit (baan kwijtgeraakt, grote klant verloren, telefoon kapot, etc.) schiet je niet meteen in de stress.

Ook zorgt de rust die je buffer jou geeft ervoor dat jij keuzes kunt gaan maken vanuit inspiratie, in plaats van vanuit angst.

Zo liep ik zelf een tijdje geleden helemaal leeg door een klant die constant van plan veranderde, alles op de kop gooide, niet wist wat ze wilde en van mij verwachtte dat ik 24/7 voor haar klaar stond.

Ik werd hier al vrij snel heel moe van en merkte dat deze samenwerking mijn groei als ondernemer in de weg zat. Ik had een buffer van 6 maanden staan, dus het besluit om de samenwerking stop te zetten was in dit geval niet moeilijk. Maar had ik geen buffer gehad, dan zou het stoppen van de samenwerking ineens bijna onmogelijk zijn geweest. Ik wist immers niet hoe lang ik erover zou doen om een nieuwe klant te vinden en het gat aan inkomsten weer te vullen.

Een ander voorbeeld is deze cursus. Om tijd te maken om de cursus in elkaar te zetten, heb ik een aantal maanden iedere woensdag geblokkeerd om aan de modules te werken. Dat betekent dat ik nog maar 4 dagen over had om inkomsten te genereren met mijn werk als Technisch VA. Deze beslissing heb ik kunnen nemen, omdat ik mijn buffer had om het gat in mijn inkomsten op te vangen. Had ik geen buffer gehad, dan was ik blijven hangen in een ‘uurtje factuurtje’ verdienmodel.

Hoe bereken je jouw buffer?

Hoeveel heb je nodig?

In de vorige les gaf ik aan dat ik sowieso zou aanraden om een buffer van 3 maanden te hebben. Of jij nog meer nodig hebt, hangt af van een aantal dingen:

  • Hoe makkelijk heb jij geldstress?
    Zelf ben ik iemand die zich al vrij snel zorgen maakt over of ik het financieel allemaal wel red. Ik hou graag een buffer van 6 maanden aan en gebruik deze alleen als ik het met mijn inkomsten die maand echt niet red.

 

  • Hoeveel marge heb jij in je uitgaves?
    Ik ben zelf niet zo’n big spender. Ik ga niet vaak uit eten en loop al 3 jaar op hetzelfde paar teenslippers. Als ‘dagje uit’ ga ik graag naar het strand of maak ik een bergwandeling. Beiden zijn op loopafstand van mijn huis, dus dit kost mij zo goed als niks.

In de video berekenen we wat jij gemiddeld per maand uitgeeft. Omdat we het opbreken in categorieën, wordt ook meteen duidelijk welke uitgaves echt noodzakelijk zijn, en hoeveel je maandelijks kwijt bent aan dingen die je ‘voor de leuk’ doet. Zie jij in jouw overzicht veel luxedingetjes die je, als het echt even moet, wel een tijdje kunt schrappen? Dan kun je daar rekening mee houden in je buffer.

Wees hier wel realistisch in: als jouw grootste hobby lekker eten is, ga je waarschijnlijk niet 2 maanden lang op rijst met blikjes tonijn leven. Het idee is om te leven, niet te overleven.

  • Hoe ziet jouw vangnet eruit?
    Er zijn een aantal dingen die je echt minimaal nodig hebt:
    • Eten
    • Onderdak
    • Zorgverzekering
    • Telefoon met internet

In het allerergste geval, val je terug naar deze basis en vanuit daar kun je jezelf weer opbouwen.

Ben jij voor al deze dingen volledig zelf verantwoordelijk en kun je bij niemand anders aankloppen voor hulp? Zet dan minimaal 6 maanden aan geld opzij.

Heb jij in het ergste geval een familielid, vriend of partner die jou van onderdak, eten of een lening kan voorzien? Dan kun je een kleinere buffer overwegen. Check trouwens wel even met de persoon die je in gedachten hebt of hij/zij ook bereid is om voor jou klaar te staan. Dit kan best even een ongemakkelijk gesprek zijn, maar better safe than sorry!

Wat als je nu al je baan op wilt zeggen?

Heb jij je buffer nog niet volledig gespaard, maar wil je wel nu starten met ondernemen? Dat kan!

Er is niemand die zegt dat jij eerst je baan in loondienst op moet zeggen, voordat je als ondernemer kunt starten.

Een VA bedrijf is prima te combineren met een (parttime) baan in loondienst. Dit is fijn, vooral als je overweegt om als VA te starten, maar het nog eng vindt om direct in het diepe te springen. Veel VA’s starten hun bedrijf naast een parttime baan en zeggen uiteindelijk hun baan op wanneer het VA bedrijf te groot wordt om te kunnen blijven combineren met hun baan.

Hoe pak je dat aan?

Schrijf je in bij de KvK (dit kost eenmalig 75 EUR) en je kunt direct op zoek gaan naar je eerste klant. Een startende VA zonder ervaring en specialisme verdient ongeveer 35 EUR per uur. Als jij 4 uurtjes per week vrij kunt maken om aan je VA bedrijf te werken, is dat toch een mooie 602 EUR per maand die je extra verdient!

Hulp nodig?

In dit gratis stappenplan laat ik je zien hoe jij jouw VA bedrijf kunt opzetten.