Blog

Alles alleen moeten doen

Sta je er als VA echt alleen voor?

24 februari 2025

Ben je meer een luisteraar dan een lezer?

Klik hier voor de podcast versie van deze blog.

Een van de dingen waar veel startende VA’s moeite mee hebben is het gevoel dat ze ineens alles alleen moeten doen.

Waar je in loondienst een baas hebt die je vertelt wat je moet doen en collega’s waarmee je kunt overleggen, lijkt het soms als VA alsof je er alleen voor staat. Dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen: je mag alles helemaal zelf bepalen en dat geeft veel vrijheid.

Maar je kunt ook verdwalen in die vrijheid en soms voelt je vrijheid eerder aan als eenzaamheid.

Ken je dat gevoel? Dan heb ik goed nieuws voor je😉

Je hoeft het namelijk helemaal niet alleen te doen!

Er bestaan veel opties waar je gebruik van kunt maken als VA. Je moet alleen even weten waar je ze moet zoeken. Hieronder zet ik wat opties voor je op een rijtje.

Een VA buddy

Een buddy of een sparmaatje is iemand waar je regelmatig even contact mee hebt en waarmee je praat over jouw bedrijf en je doelen en het bedrijf en de doelen van je buddy. Je gaat dus met z’n tweeën af en toe even bijkletsen en je helpt en inspireert elkaar.

Waar vind je een buddy?

  • Plaats een oproepje op social media (je eigen profielen of in Facebook groepen voor ondernemers)
  • Volg een cursus waarbij je een community of vragensessies hebt waarin je andere VA’s kunt leren kennen (tip: mijn cursus Zo word je VA is hier een mooie plek voor😉)

Hoe zet je zoiets op?

  • Bepaal eerst voor jezelf wat voor persoon je zoekt. Wil je iemand die ook als VA werkt, of juist niet? Moet jouw buddy op ongeveer hetzelfde punt in zijn / haar bedrijf staan als jij, of vind je dat niet zo belangrijk? Hou er rekening mee dat ervaren ondernemers vaak niet (gratis) willen sparren met startende ondernemers, aangezien er voor hen minder waarde in de gesprekken zit dan voor jou.
  • Denk na over hoe je elkaar wilt spreken. Wil je sparren via WhatsApp / e-mail? Of spreek je liever eens in de zoveel tijd af om te videobellen (bijv. via Zoom)?
  • Wil je gewoon lekker kletsen, of wil je echt gestructureerd aan doelen werken? Structuur kan er bijvoorbeeld uitzien als dat jullie 1 keer per 2 weken via Zoom jullie doelen met elkaar delen en dan in de volgende afspraak bespreken of jullie de doelen ook echt gehaald hebben. Zo hou je een mooie stok achter de deur.
  • Als je helder hebt hoe je het wilt doen, dan kun je een oproepje maken (of mensen rechtstreeks benaderen) en delen wat je zoekt.

Een mastermind

Ik vond ‘mastermind’ nogal spannend klinken toen ik het voor het eerst hoorde. Maar eigenlijk is het niets anders dan een groepje ondernemers die eens in de zoveel tijd (online) samenkomt om te sparren. Er zijn verschillende soorten masterminds. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.

Type activiteiten

  • Sommige masterminds spreken simpelweg 1 of 2 keer per maand af om een Zoomsessie te houden waarin iedereen even deelt hoe het gaat, waar ze twijfels/vragen over hebben en welke doelen ze hebben. Als groep denk je dan met elkaar mee om elkaar zo verder te helpen.
  • Maar er zijn ook masterminds waar de organisator allerlei dingen aan de mastermind toevoegt. Bijvoorbeeld dat er (naast de sparsessies) iedere maand een gastspreker wordt uitgenodigd om een masterclass te geven aan alle deelnemers.
  • Iets anders wat je soms in masterminds tegenkomt zijn co-working sessies. Dat zijn Zoomsessies waarbij iedereen aan het begin vertelt wat ze in die sessie gaan doen (bijvoorbeeld: 3 berichten voor social media schrijven). Vervolgens zet iedereen z’n microfoon uit en gaan ze met hun taak aan de slag zonder de sessie te verlaten.
  • Na 1 of 2 uur zet iedereen de microfoon weer aan en vertellen ze aan elkaar of ze hun taak ook echt hebben gedaan. Zo werkt iedereen dus even aan z’n eigen bedrijf, maar omdat je aan het einde “verantwoording af moet leggen” heb je een stok achter de deur om het ook echt te doen.

Gratis vs. betaald

  • Er zijn veel gratis masterminds te vinden, maar let op! Vaak worden masterminds pas echt waardevol als je steeds weer dezelfde mensen spreekt. Je leert elkaar dan kennen en kunt elkaar beter adviseren.
  • Het probleem bij gratis masterminds is dat mensen er makkelijk in en uit vliegen. De betrokkenheid en motivatie is er vaak een heel stuk lager.
  • Het grote voordeel van betaalde masterminds is dat je vaak langere tijd met dezelfde mensen zit en je elkaar beter kunt helpen. Ook is de motivatie vaak hoger (en motivatie werkt aanstekelijk!😃) en zit je in betaalde masterminds vaak met mensen die hun bedrijf een stukje serieuzer nemen dan in de gratis masterminds.

Hoe zet je zoiets op?

  • Je hebt hier eigenlijk 2 opties: of je sluit je aan bij een bestaande mastermind, of je zet er zelf eentje op.
  • Bestaande masterminds kun je vaak vinden door rond te vragen in Facebook groepen voor ondernemers (in mijn cursus Zo word je VA vind je een lijstje van mijn favoriete groepen)
  • Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen mastermind opzetten! Het grote voordeel van je eigen groep is dat je zelf de volledige controle hebt over wie er in de groep komt en hoe je de mastermind structureert

Conclusie

Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je een passende persoon of groep gevonden hebt. Zeker als je net begint is het even aftasten en kan het zijn dat de eerste pogingen niet helemaal aansluiten op wat je zoekt.

Zo zat ik zelf vorig jaar in een mastermind waar de meeste deelnemers heel spiritueel waren. Ik ben dat zelf een stuk minder en voelde me niet helemaal thuis in de groep. Ook heb ik uit ervaring geleerd dat groepen die vooral veel praten over persoonlijke dingen (i.p.v. het ondernemen zelf) niet echt bij me passen.

Ik heb voldoende niet-ondernemende vrienden waar ik dat soort gesprekken mee kan hebben, dus evt. sparsessies moeten voor mij echt over het ondernemen gaan.

Maar misschien is dat voor jou heel anders en vaak kun je dit slechts deels van tevoren inzien en moet je dit soort voorkeuren gewoon leren door het een keer te ervaren.

En nu we het er toch over hebben…

Ik zou geen ondernemer zijn als ik hier niet even een klein momentje zou pakken om je over mijn eigen mastermind te vertellen. Bij mij heet ‘ie de VA vragensessie. Zo zit ‘ie in elkaar:

 

  • 2 Zoomsessies per maand van 1 uur per sessie
  • Je kunt alle vragen die je hebt vooraf per mail versturen
  • Ik beantwoord ze dan tijdens de sessie
  • Je bent ook van harte welkom als je geen vragen hebt en gewoon wilt luisteren of netwerken
  • Na het beantwoorden van de vragen kunnen we met z’n allen nog even napraten
  • Het is niet verplicht om mee te praten of om je camera / microfoon aan te doen
  • Je hoeft niet verplicht alle sessies bij te wonen en kunt ook gewoon alleen komen wanneer je daar behoefte aan hebt
  • De sessies worden opgenomen zodat je ze terug kunt kijken als je ze mist

Psst, wil je nooit een bericht missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de blogs meteen in je inbox!