Blog

50% van nieuwe bedrijven faalt binnen 5 jaar

9 augustus 2023

Het percentage verandert nogal eens, maar het onheilspellende bericht is vaak hetzelfde:

“Ondernemen is moeilijk en risicovol”

Soms met een (niet zo) subtiele ondertoon van “Doe het maar niet”.

Maar wat is falen precies? Want uit deze berichten haal ik vaak dat het gaat om bedrijven die gestopt zijn en niet per se om bedrijven die failliet zijn gegaan. En daar zit een groot verschil in.

Vroeger had je om een bedrijf te starten vaak een bepaald startkapitaal nodig. Een loodgieter, bakker of kapper heeft immers materiaal nodig. Als deze bedrijven binnen 5 jaar na het doen van zo’n investering alweer stoppen, dan is er vaak iets aan de hand.

Maar tegenwoordig barst Nederland van de online ondernemers. VA’s, boekhouders, marketeers, etc. hebben weinig tot geen startkapitaal nodig om ondernemer te worden.

Zelf ken ik bijvoorbeeld iemand die achter de kassa bij de plaatselijke supermarkt werkte. Ze was het zat om een minimumloon te verdienen en zegde haar baan op om VA te worden.

Na 3 jaar als VA te hebben gewerkt, deed haar grootste klant haar een voorstel om als projectmanager in loondienst te komen. Ze boden een heel mooi salaris en gaven haar ook nog eens volledige lokatieonafhankelijkheid. Ze mocht op kantoor komen werken, maar dat hoefde niet.

Deze ex-VA is een van de ondernemers die mee wordt genomen in de statistieken van de bedrijven die binnen 5 jaar niet meer bestaan. Maar zou jij dit falen noemen? Ze heeft genoten van haar VA avontuur, heeft nooit financiële problemen gehad en is momenteel helemaal happy in een fijne baan als projectmanager die ze zonder haar 3 jaar als VA nooit zou hebben gehad.

Online bedrijven zijn flexibel. Waar het starten van een bedrijf vroeger echt een lange termijn plan was, is het nu heel normaal om slechts een aantal jaar als freelancer te werken. Voor veel mensen is dit een perfect opstapje naar een leuke baan waar ze anders nooit voor in aanmerking zouden zijn gekomen.

Laat je dus niet afschrikken door dit soort angstzaaiende berichten. Het klopt dat veel nieuwe bedrijven slechts een aantal jaren bestaan, maar dat heeft lang niet altijd iets met “falen” te maken..😉

Wat vind jij?

Deel je mening onder de post op Instagram en laat me weten hoe jij hierin staat!